Elindult az Akrobatikus Kosárlabda Magyar Bajnokság
08
Nov
2018
Elindult az Akrobatikus Kosárlabda Magyar Bajnokság
2018. november 8.  |  11:10
Budapest, 2018. November 8. - A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége hivatalos sportágként jegyezte be idén az Akrobatikus kosárlabdázást hazánkban, majd meg is hirdette a nemzeti bajnokságot. Az első fordulót a napokban rendezték meg Budapesten,  négy korosztályban, tizenegy csapat részvételével.

Az akrobatikus kosárlabdázás az USA-ból indult, közel 40 éve, amelyben látványos tornász mutatványokkal keresztezték a kosárlabda zsákolásokat. 2016-ban egy magyar és egy szlovén csapat közös erővel megalkotta a sportág szabálykönyvét és pontozási rendszerét, lehetővé téve, hogy versenyeket lehessen szervezni.

A versenyeken egy minitrambulinról ugranak el az akrobaták, akik a levegőben különböző akrobatikus elemeket mutatnak be, miközben egymásnak passzolnak egy vagy több kosárlabdát. Az utolsó akrobata zsákolásával fejeződik be egy ilyen sor, amelyből összesen hét különböző verziót kell végrehajtani a szabványos kosárlabda palánkra.

A hatfordulós magyar bajnokság első versenyét Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára nyitotta meg:

„Nagyon örülök, hogy a 2018-2019-es szezonban, a történelem során először Magyarországon sikerült elindítani az akrobatikus kosárlabda bajnokságot. Az MKOSZ egyik fő törekvése, hogy az „Új pályán” elnevezésű programja keretein belül, a lehető legnagyobb mértékben népszerűsítse a kosárlabdát. Ehhez nagyon sokat ad hozzá ez a sportág, amit  a látványossága, lendülete és akciódús elemei miatt nagyfokú érdeklődéssel követ a nézőközönség is. Bízom benne, hogy ez a szakág ugyanolyan fejlődésen megy keresztül, mint az MKOSZ alá tartozó egyéb szakágak, mint például a 3x3 kosárlabda.”

Takács Áron, a Szabadtéri Sportok Egyesületének elnöke és a magyar Face Team akrobatikus kosárlabda csapat alapítója nemzetközi versenyt már két alkalommal is szervezett hazánkban Budunkpest néven, de a magyar bajnokság indulása egy sokkal nagyobb mérföldkő a sportág jövőjének szempontjából:

„Nagy álmunk volt, hogy az akrobatikus kosárlabdázásból hivatalos sportág legyen, ami végül hosszú és szisztematikus munkával idén valóra vált. Két éve szerveztük az első nemzetközi versenyt, amire már akkor felfigyeltek az amerikaiak, de úgy gondoljuk, hogy a magyar bajnokságban szerzett tapasztalatok és tudásanyag könnyebbé teszi, hogy világszinten is hivatalos sportág legyen az Akrobatikus kosárlabdázás.”

A hatfordulós, négy korosztályt (Serdülő, Kadett, Junior, U23) összefogó bajnokság december 8-án folytatódik Győrben.


Fotó - BuDUNKpest 

Vármegyei szövetségek