13
Aug
2009
Külföldi játékosok leigazolásával kapcsolatos dokumentumok 2009/2010
2009. augusztus 13.  |  09:04


  1. Amennyiben olyan játékost kíván egy csapat leigazolni,  aki még soha nem játszott FIBA fennhatóság alatt (egyenesen valamelyik  amerikai egyetemről / főiskoláról jön), akkor részére nem szükséges Letter of Clearance-t kérni, hanem a játékos által kitöltött és aláírt Self Declaration helyettesíti azt. Ezt a kitöltött nyomtatványt kell az MKOSZ-nek eljuttatni. Ha olyan nem amerikai játékosról van szó, aki csak tanulni utazott az Egyesült Államokba, de előtte a saját országában már kosarazott, akkor rá ez a kitétel nem alkalmazható, és a Letter of Clearance-t az egyetem/főiskola előtti hazai klubjától kell kikérni!

  2. Amennyiben olyan játékost kíván egy csapat leigazolni, aki utoljára valamelyik amerikai ligában (az NBA, WNBA és NBDL kivételével) vagy Kanadában játszott, akkor a játékosnak a Letter of Clearance-t saját magának kell kérnie az USA Basketball-tól illetve a Basketball Canada-tól a letölthető Application Form-on. A Letter of Clearance kiállításának díját a Credit Card Form-on lehet kiegyenlíteni.

  3. Minden más esetben, a szokásos eljárást követve a leigazolni kívánt külföldi játékosra vonatkozó kitöltött Letter of Clearance kérő lapot az MKOSZ részére a transfers@hunbasket.hu e-mail címre kell eljuttatni.

  4. Egyes nemzeti szövetségek pl. Szerbia, Macedónia, Bosznia, Horvátország, Oroszország, Fehéroroszország, Litvánia, Észtország, Lettország (a FIBA belső szabályzatával összhangban) 100 EUR adminisztrációs díjat kérnek a Letter of Clearance kiállításáért. Ezt az összeget az ügyintézés meggyorsítása érdekében az MKOSZ megelőlegezi, és utólag számlázza ki a játékos sportszervezete részére. A Letter of Clearance vagy Self Declaration megérkezése után az MKOSZ igazolást állít ki, mely alapján a játékos leigazolható.

  5. A Magyarországon játszó külföldi játékosok után (kivéve az Európai Klubversenyekben szereplő játékosokat) FIBA A játékengedély díjat kell fizetni. Tekintettel a 2009/2010-es szezontól FIBA által elfogadott elektronikus regisztráció lehetőségére, a kitöltött FIBA A játékengedély kérő lapot, a játékos útlevelének másolatát és a játékos fényképét e-mailben kell eljuttatni az MKOSZ részére a transfers@hunbasket.hu e-mail címre! Ezen dokumentumok elektronikus beérkezése, valamint a FIBA A játékengedély díjának (férfiak: 250 EUR , nők 125 EUR) és a Letter of Clearance esetlegesen felmerült 100 EUR költségének MKOSZ részére történt befizetése után az MKOSZ kibővített igazolást állít ki, melynek segítségével a játékengedély kérés folyamata a tagozatoknál folytatható.



Vármegyei szövetségek