Doppinggal kapcsolatos szabályzatok
24
Jan
2008
Doppinggal kapcsolatos szabályzatok
2008. január 24.  |  15:03


Tárgy: Tájékoztatás a Magyar TUE Bizottság megalakulásáról, feladatairól




Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy 2007. Január  hóban  megalakult a Magyar TUE Bizottság (HTUEC ,Hungarian Therapeutic Exemption Committee ) azaz az u.n. „Terápiás Alkalmazási Kivételek Bizottsága „



A  Magyar TUE Bizottságot  a Nemzeti Dopping Koordinációs Tanács ( NDKT ) a dopping ellenes tevékenység szabályairól szóló 55/2004(III.31) Kormány rendeletben valamint a WADA szabályzatának 4.4 cikkelyében foglaltak szerint alakította meg .



A TUE Bizottság  elnökből és három tagból álló orvosi testület.



Székhelye: Sportszövetségek székháza .-II e./NSSZ irodák/- Istvánmezei u.1-3



Elérhetőség:  06-20-3372258,  e-mail: tue@nssz.hu



Tagjai:





Elnök:             Dr.KOKAS Péter Ph.D,- sebész - gasztroenterológus



                        egyetemi docens ig.h, - Semmelweis  Egyetem ,ÁOK  -1sz.Sebészeti Klinika



                        FISA TUE Bizottság elnöke



                        MOB Orvosi Bizottság elnök h.



                        NSSZ elnökség tagja



Tagok:            Dr.Strausz János prof.az orvostudományok doktora, bronchológus



                        egyetemi magántanár



                        Főigazgató ,Országos Korányi Pulmonológiai Intézet



                        Dr.Martos Éva prof.sport szakorvos ,



                        egyetemi magántanár



                        Főigazgató ÓÉTI (Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi  Intézet)



                        A Sportorvos Szakkollégium Elnöke



                        NSSZ elnökség tagja



                        Dr.Müller Gábor  kardiológus



                        BM KH főorvosa



Koordinator:  Bárdos Mónika



A Magyar TUE Bizottság amely a  WADA/IOC irányelvei szerint szervezi és végzi tevékenységét,  az NDKT által ugyancsak felügyelt Magyar Antidopping Csoporttól függetlenül működő testület!



Feladatai:



Minden olyan olimpiai vagy nem olimpiai sportág verseny rendszerében rajthoz álló nemzetközi szintű  sportoló , beleértve a mozgássérült sportolókat is aki sporttevékenysége idején  olyan gyógyszer kezelésben vagy más kezelésben részesülne amely a WADA tiltó listáján szerepel a kezelés megkezdése előtt (!!!),annak jóváhagyásához - kérelmet kell benyújtania a kezelést indokoló valamennyi hivatalos orvosi lelettel együtt  a Magyar TUE Bizottsághoz. A versenyző ezen jóváhagyott kérelem  birtokában  indulhat a nemzetközi versenyen azért , hogy egy esetleges Dopping vizsgálat esetén az alkalmazott gyógyszeres vagy egyéb gyógykezelés okozta pozitív eredmény következmények nélkül maradhasson!



A kezelés megkezdését követően beadott TUE kérelmek,vagy hiányosan benyújtott kérelmek  automatikusan elutasításra kell kerüljenek! Kezelések utólagos engedélyezésére kizárólag csak orvosi szempontból sürgős esetben kerülhet sor !



A TUE Bizottsághoz benyújtandó két különböző típusú magyar / angol nyelvű 2007-ik évi formanyomtatvány („ Abreviated  és  Standard”) jelenleg az NSSZ honlapjáról tölthetők le .A formanyomtatványok megfelelőek ahhoz,hogy a jóváhagyott kérelmek  elfogadásra kerülhessenek a Nemzetközi Szövetségek TUE Bizottságai , és a WADA/IOC  TUE Bizottságai  részéről is .- A két dokumentum mintáit Szövetségüknek is megküldjük.



Tájékoztatjuk Önöket, hogy a benyújtott kérelmek elfogadásáról és az érvényességük idejéről az egyes sportágak Nemzetközi  Szakszövetségeit (TUE Bizottságait ),a WADA TUE Bizottságát  döntésünkről értesítjük!- Felhívjuk figyelmüket ,hogy az egyes Nemzetközi Szakszövetségek TUE Bizottságainak felül vizsgálati joguk van. A WADA illetőleg az IOC TUE Bizottságai pedig mind a Nemzetközi mind  a Magyar TUE Bizottság döntéseit felül bírálhatják és akár új kérelem benyújtását is kérhetik .A már engedélyezett kérelmeket akár a nemzeti TUE akár a nemzetközi TUE Bizottságok bármilyen új információhoz jutva megváltoztathatják!!!



Az egyes kérelmek benyújtási határideje : Az egyes sportágak első nemzetközi versenye előtt 30 de legalább 21 nappal.



Figyelmükbe ajánljuk,hogy  a nemzetközi eseményre történő kiutazás napja előtt  72 órával beadott kérelmeket nem tudunk  elbírálni!- Ilyen esetekben a TUE kérelmeket már csak az egyes nemzetközi események helyszínein jelen lévő Orvos/TUE szakértő/ bírálja el,de az ilyen kérelmek alapján kiadott TUE engedélyek általában  csak arra az egy versenyre érvényesek,míg a legalább egy naptári évre érvényes engedélyekhez ismételt kérelmet kell benyújtani !



A kizárólag csak hazai versenyeken résztvevők számára 2007. évben a TUE engedély kérelem helyett –elegendő - egy a kezelés megkezdését jóváhagyó szakorvosi vélemény is,amellyel  ugyancsak már a kezelés megindítása illetőleg  gyógyszer  bevételét megelőzően  kell rendelkezni!



Kérjük tájékoztatónkat az érdekelt  egyesületeik , szakembereik , a keret és csapat orvos kollégák és versenyzőik tudomására hozni szíveskedjenek.



Bármely kérdésükkel forduljanak TUE koordinátorunkhoz.



Dr.Kokas Péter



Elnök



Magyar TUE Bizottság



Vármegyei szövetségek